Φακόρυζο στην χύτρα

Costas

Administrator
Staff member
Δεν μου αρέσουν οι φακές να είναι σούπα..
  • 100gr φακές
  • 420ml νερό
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 δάφνη
  • 90ml χυμό ντομάτας [2]
  • ghee ή λάδι
  • 1/2 tsp αλάτι
  • 1/4 tsp garam masala ή πιπέρι
  • 50gr κομμάτι σπανάκι καταψυγμένο (προαιρετικό)

Εκτέλεση :
  1. κόβουμε με μαχαίρι ( όχι blender ) το κρεμμύδι και την σκελίδα σκόρδο
    reGr0TB.jpeg
  2. στην χύτρα βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ghee ( ή 2 κουταλιές σούπας λάδι ) & κρεμμύδι & σκόρδο ( μιχ ) , για 3 λεπτά τσιγαρίζουμε ( μιχ ) και μετά το garam masala ( μιχ )
  3. προσοχή στο garam κολλάει στο πάτο, το ρίχνουμε πάνω στο κρεμμύδι και μετά ανακατεύουμε
  4. ντοματοχυμό ( μιχ ) & νερό & δάφνη ( μιχ ) & φακές ( μιχ )
  5. κλείνουμε την χύτρα & βράζουμε για 15 λεπτά στο 3
    X2nqYBo.jpeg

Βγάζουμε την χύτρα από το μάτι, όταν ανοίξουμε την χύτρα :
  • βάζουμε το καταψυγμένο κομμάτι σπανάκι ( μιχ ) και το καλύπτουμε με τις φακές
    ChdMHfY.jpeg
  • κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε 5-7 λεπτά (με την βαλβίδα ανοικτή)
Έπειτα ανοίγουμε την χύτρα και ρίχνουμε :
  • 1/2 tsp αλάτι ( μιχ )
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι ( μιχ )
  • 300gr ρύζι μαγειρεμένο από την προηγούμενη μέρα ( μιχ )
    3gtYMNY.jpeg
  • το αφήνουμε στην χύτρα 10 λεπτά για να δέσει.

μόλις φτιάξαμε 2 γεύματα x 480gr.

Αν χρειαστεί αποθηκεύστε το φακόρυζο στο ψυγείο έως 4 μέρες.


Τις φακές και τα φασόλια (beans) και τα ρεβύθια πρέπει να τα τρώμε με ρύζι επειδή ο συνδυασμός δίνει πλήρη πρωτεΐνη.


alternative
https://www.thegraciouspantry.com/clean-eating-garam-masala-red-lentil-stew/
https://www.argiro.gr/recipe/fakes/
 
Top