- 100 - 140ml γάλα κατσικίσιο [2]
- 12.5gr νωπή μαγιά ( παράγεται στην Ιταλία )
17.5gr - 100gr ακατέργαστη ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1gr αλάτι (1/8 tsp)
- 300gr αλεύρι
350gr - 180gr βούτυρο [2]
200gr - 0.3 vanilla powder ( είναι από το brand ΗΛΙΟΣ και παράγεται στην Νορβηγία )
- (προαιρετικά) 1tsp Garam Masala ή 1-2tbsp ΙΟΝ κακάο powder
Προετοιμάζουμε τα υλικά
- 30 λεπτά πριν, βγάζουμε το βούτυρο / γάλα / νωπή μαγιά από το ψυγείο

- σε μια κούπα, το γάλα (σε θερμ. δωματίου) την 1tsp ζάχαρη και την νωπή μαγιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ( να μείνει 10 λεπτά )
- 1 ώρα πριν έχουμε βγάλει το βούτυρο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- έχουμε σπάσει τα 4 αυγά σε ένα ποτήρι
- σε ένα μπολ, ανακατέυουμε το αλεύρι + αλάτι + μια βανίλια + garam masala
- όλο το βούτυρο
- όλη την ζάχαρη ( 96gr )
- ένα παρά ένα ρίχνουμε τα αυγά
- ρίχνουμε την κούπα με το γάλα++
- αρχίζουμε και βάζουμε κάθε φορά, 2tbsp αλεύρι σιγά σιγά, μόλις νιώσουμε αλλαγή στην σκληρότητα της ζύμης σταματάμε αμέσως.
( by the book - το αλεύρι το ανατακεύουμε μόνο με την κουτάλα )κάνοντας το με το μίξερ, στο τέλος γίνεται πιο πυκνή η ζύμη.
βάζουμε στο ντουλάπι το μίξερ χειρός
- αδειάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- σε περίπτωση που θέλουμε να το κάνουμε half&half cacao, αφήνουμε την μισή ζύμη ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
- χύνουμε την ζύμη στην φόρμα ( αμα half&half ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι ενώ η ζύμη είναι στην φόρμα )
- προθερμαίνουμε τον φούρνο 10 λεπτά στους 170c
( by the book, η ζύμη πρέπει να μείνει 30 λεπτά πριν μπει στον φούρνο )
- τοποθετούμε την φόρμα στην μέση του φούρνου και το αφήνουμε για 40 - 50 λεπτά στους 170c στις αντιστάσεις, όχι στον αέρα.

Καταναλώστε μετά από 7 ώρες.
δείτε διαφορετικές μέρες παρασκευής στο image gallery (pc only)
παρόμοιες συνταγές :
- foodaholics (120gr ζάχαρη)
- deafpeople (100gr ζάχαρη)
- σοκολάτα με μαστίχα (150gr ζάχαρη)
- ιαπωνικό cheesecake [2] με μόλις 3 υλικά
- κέικ με ανθότυρο (200gr ζάχαρη)
- orange cake (200gr ζάχαρη)
- lime cake (200gr ζάχαρη)
- garam masala yogurt cake (200gr ζάχαρη)
- πληρωμένοι ηθοποιοί :
- akispetretzikis (350gr αλεύρι / 250gr ζάχαρη)
- argiro (450gr αλεύρι / 250gr ζάχαρη)
Νωπή Μαγιά
Η μέγιστη θερμοκρασία για την ενεργοποίηση της φρέσκιας μαγιάς είναι περίπου 38°C έως 40°C. Είναι καλή πρακτική να ενεργοποιείτε τη φρέσκια μαγιά πριν την ανακατέψετε με αλεύρι. Θρυμματίστε τη φρέσκια μαγιά σε ένα μικρό μπολ και προσθέστε μια μερίδα από το ζεστό νερό (ιδανικά περίπου 37°C).
Προσθέστε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης στο νερό για να βοηθήσετε την ενεργοποίηση.
Αφήστε το μείγμα να καθίσει για περίπου 5 έως 10 λεπτά. Θα πρέπει να δείτε να σχηματίζονται φυσαλίδες και το μείγμα να γίνεται αφρώδες, υποδεικνύοντας ότι η μαγιά είναι ενεργή.
άλλου τύπου συνταγές που αξίζει να τις δοκιμάσετε :
Εισαγωγή στα διογκωτικά
- φαρίνα= είναι αλεύρι με baking powder (βλ. εικόνα από κάτω)
- baking powder = σκόνη ( οξικό ανθρακικό νάτριο και δισοξείδιο του πυροσφορικού νατρίου ) παράγεται μέσω χημικών διαδικασιών στο εργαστήριο.
- μαγειρική σόδα = σκόνη ( διττανθρακικό νάτριο ) χρειάζεται ένα όξινο συστατικό (όπως γιαούρτι, ξύδι ή λεμόνι) για να ενεργοποιηθεί. Παράγεται μέσω χημικών διαδικασιών στο εργαστήριο. Χρησιμοποιείται επίσης σε καθαριστικά & πυροσβεστικά προϊόντα.
- νωπή μαγιά = περιέχει ζωντανούς μύκητες, κυρίως τον Saccharomyces cerevisiae, που είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία της ζύμωσης. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μυκήτων. Η ιδανική θερμοκρασία για τη δραστηριότητα της μαγιάς είναι συνήθως μεταξύ 25°C και 30°C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, η μαγιά ζυμώνει αποτελεσματικά και παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40°C, η δραστηριότητα της μαγιάς αρχίζει να μειώνεται, και σε θερμοκρασίες πάνω από 50°C, οι μύκητες πεθαίνουν.
Η νωπή μαγιά και το baking powder χρησιμοποιούνται ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Και τα δύο παρέχουν διοξειδίου του άνθρακα το οποίο μένει ως φυσαλίδες στη ζύμη.
Η μαγιά ( Saccharomyces cerevisiae ) είναι ένας ζωντανός μικροοργανισμός. Παράγει διοξειδίου του άνθρακα από τις ζάχαρες που είναι παρούσες στη ζύμη. Εκτός από το διοξειδίου του άνθρακα διάφορες άλλες αρωματικές και γευστικές ουσίες σχηματίζονται.
Το baking powder αποτελείται από διάφορες ουσίες, αλλά συνήθως είναι συνδυασμός ενός ανθρακικού άλατος και ενός ξηρού οξέος. Όταν ένα ανθρακικό άλας έρθει σε επαφή με το νερό και το οξύ διίσταται στα διάφορα συστατικά. Με αυτή τη διαδικασία αέριο διοξείδιου του άνθρακα απελευθερώνεται, αλλά χωρίς την απελευθέρωση αρωματικών ή γευστικών ουσιών. Η γεύση του προϊόντος επομένως δεν επηρεάζεται. πηγή
