Έντερο Explained

Καθαρό έντερο: η βάση της υγείας

Η πλήρης υγεία ενός οργανισμού συνδέεται άμεσα με την καλή κατάσταση του εντερικού συστήματος. Το έντερο συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία της πέψης, αλλά παίζει κι έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για ένα έντερο καθαρό και πλήρως λειτουργικό χρειάζεται:
➜ πλήρης καθαρισμός του με νηστεία ή με φυσικά συμπληρώματα διατροφής τουλάχιστον μία φορά στους 6 μήνες
➜ συστηματική λήψη τροφίμων (προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιοτικά) που προάγουν την υγιή εντερική χλωρίδα (aka gut flora).


Εντερική λειτουργία και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Η κύρια λειτουργία του εντέρου είναι η πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών. Τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος είναι αυτά που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε έτσι ώστε να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα του κάθε οργάνου και να επιτελεστούν όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.

Όταν όμως υπάρχει μεγάλη τοξικότητα στο έντερο εξαιτίας κακής διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής (κατεργασμένα τρόφιμα, χημικά, τοξίνες, κτλ), τα εντερικά κύτταρα είναι μπλοκαρισμένα και δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά. Επομένως δε μεταφέρονται με το αίμα τα πολύτιμα «καύσιμα» που χρειάζονται τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι φθορές των κυττάρων που οδηγούν σε ασθένειες και πρόωρη γήρανση.


Εντερική λειτουργία & άμυνα

Σε όλο το άθρο θα μιλήσουμε για τον Lactobacillus (γαλακτοβάκιλλος).

1.5kg βακτηρίων βρίσκονται στο παχύ έντερό και ο Lactobacillus (γαλακτοβάκιλλος), μαζί με άλλα προβιοτικά βακτήρια, είναι από τους πιο σημαντικούς «κατοίκους» του πεπτικού και αναπνευστικού μας συστήματος.

Εμπεριέχεται (Lactobacillus) σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το λάχανο τουρσί, το kimchi, το miso και οι πίκλες. Τα προϊόντα σόγιας, το κριθάρι, τα κρεμμύδια, τα περισσότερα λαχανικά, το μέλι, το σκόρδο, οι μπανάνες και οι ντομάτες είναι επίσης καλές πηγές Lactobacillus Αcidophilus. (src)


Προβιοτικά βακτήρια ονομάζονται οι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της διατροφής, επιβιώνουν κατά την διάρκεια της πέψης, και παρέχουν οφέλη στην υγεία μας. Ο κύριος ρόλος τους είναι να επιτίθενται στα παθογόνα μικρόβια, όταν αυτά απειλούν την υγεία του σώματος.

➜ συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.
➜ προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις.
➜ βοηθούν στην διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά στον γαστρεντερικό ιστό, ζουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα, ξένα από τα ανθρώπινα, που αποτελούν το λεγόμενο μικροβίωμα και συντελούν την εντερική χλωρίδα. Εκεί ζούνε :
➜ φιλικά βακτήρια (προβιοτικά)
παθογόνα βακτήρια

Τα φιλικά βακτήρια (προβιοτικά) έχουν χαρακτηριστεί σαν τα αντιβιοτικά του 21ου αιώνα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι έρευνες για τις πολλαπλές ωφέλειές τους. Εκτός από τη συμβολή τους στην άμυνα του οργανισμού, είναι υπεύθυνα :

➜ παράγουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
➜ την απορρόφηση και σύνθεση των βιταμινών και των μετάλλων (βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ, μικροβιοκτόνες ουσίες).
➜ μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ουσίες που εκκρίνουν τα παθογόνα μικρόβια.
➜ κρατούν το PH του εντέρου ελαφρώς όξινο παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των εχθρικών βακτηρίων (παθογόνα βακτήρια).
➜ δρουν ανταγωνιστικά με επικίνδυνα μικρόβια όπως της σαλμονέλας και σιγκέλες.
➜ αποτρέπουν δυσκοιλιότητα και διάρροιες.
➜ ενισχύουν τη δραστηριότητα των προστατευτικών ενζύμων και μειώνουν εκείνες των επιβλαβών.
➜ τη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου.
➜ να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ακόμα και της διάθεσης μας, αφού στο έντερο συντίθεται κατά 95%, η ορμόνη της χαράς, η σεροτονίνη/serotonin. (src)

Επίσης μπορούν να βοηθούν στην αντιμετώπιση πιθανής φλεγμονής μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στου παχέος εντέρου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά ακόμη βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία των μυκητιάσεων του κόλπου, προλαμβάνουν τις ουρολοιμώξεις, το παιδικό έκζεμα, και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Σε κάθε περίπτωση, συστήνονται παράλληλα με την χρήση αντιβιοτικών με σκοπό της διατήρηση της ισορροπίας στην χλωρίδα του εντέρου, επειδή τα αντιβιοτικά τείνουν να την καταστρέφουν. (src1) (src2)

Πρέπει να αποφεύγεται η σύγχυση μεταξύ των προβιοτικών και των πρεβιοτικών συστατικών. Τα πρεβιοτικά δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρησή τους.

Τα παθογόνα βακτήρια υπάρχουν σε αφθονία στο περιβάλλον και η είσοδός τους στο σώμα είναι αναπόφευκτη. Εισέρχονται μέσα σε αυτό με τις τροφές, τον αέρα, το νερό και την επαφή με διάφορα αντικείμενα, προκαλώντας σημαντικές επιπλοκές και ασθένειες εξαιτίας των τοξικών, αλλεργιογόνων και καρκινογόνων ουσιών που εκκρίνουν. Η εγκατάσταση και η ανάπτυξη τους εξαρτάται από την αντίσταση των φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) και του αμυντικού συστήματος.

Λόγω του εξαιρετικά τοξικού περιβάλλοντος που ζούμε είναι αναγκαία η καθημερινή κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση (πχ λάχανο τουρσί, γιαούρτι, κεφίρ κτλ)

Μία υγιής εντερική χλωρίδα δεν έχει καθόλου μύκητες. Πρέπει να έχει λίγα Enterococcus, λίγα Escherichiacoli (E-coli), Bifodobacterien και άφθονα Lactobacillus. (src)


Πάνω από 400 διαφορετικά είδη μικροβίων* (aka ξένα από τα ανθρώπινα) όχι μόνο δεν είναι αδρανή, αλλά παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην λειτουργία του σώματος.
*μικρόβιο είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ζωής:
➜ μεταβολισμό (συνθέτει και καταναλώνει πρώτες ύλες για να ζήσει).
➜ διεγερσιμότητα (απαντάει σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος).
➜ αναπαραγωγή (αναπαράγεται, δηλαδή δίνει απογόνους αυτόνομα συνήθως δια διχοτομήσεως).

Δεν έχει καμία σχέση με το άθρο, απλά εγκυκλοπαιδικά, ο ιός είναι μια πιό απλή μορφή ζωής εν αντιθέση με το μικρόβιο. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι οτι δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα. Για να ζήσει χρειάζεται να ενσωματωθεί στα κύτταρα ενός άλλου μονοκύτταρου ή πολυκύτταρου οργανισμού. Λειτουργεί θα λέγαμε σαν παράσιτο. (src)


Είναι προφανές ότι το είδος των βακτηρίων που κυριαρχεί στην εντερική χλωρίδα είναι υπεύθυνο για την υγεία του σώματος και εδώ τα προβιοτικά φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κατά 70% από την υγιή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση προβιοτικών δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει την υγεία, και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται υπερκατανάλωση. Ο πιο σίγουρος τρόπος διατήρησης της καλής μας υγείας είναι ο συνδυασμός του υγιεινού τρόπου ζωής και της ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα υπάρχουν ομάδες ανθρώπων στους οποίους τα προβιοτικά θα μπορούσαν να κάνουν και κακό, όπως οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ασθενείς με οργανική ανεπάρκεια, τα μικρότερα των 6 μηνών βρέφη λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος. (src)

Η σύσταση των μικροοργανισμών του εντέρου καλείται εντερικός μικροβιόκοσμος, ενώ το σύνολο του γονιδίων των μικροβίων του εντερικού μικροβιόκοσμου καλείται μικροβίωμα. Τα γονίδια του εντερικού μικροβιόκοσμου ξεπερνούν τα γονίδια του ανθρώπινού σώματος κατά περίπου 150 φορές.

Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν διαφορετικό εντερικό μικροβιόκοσμο, ο οποίος φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκός και ίσως συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή, σε σύγκριση με τα βρέφη που γεννιούνται κολπικά. (src)


Τύποι Lactobacillus

Το βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι (γένος Ladobacillus) περιλαμβάνει πάνω από 125 είδη. (src1) (src2) Θα δούμε τους πιο διάσημους τύπους :

Lactobacillus Acidophilus

Κατοικεί στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου , του κόλπου και του τραχήλου. Επειδή L. acidophilus παράγει λακτάση, είναι ευεργετικό για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω της έλλειψης παραγωγής λακτάσης. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την παραγωγή της βιταμίνης Κ, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού κατά των επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli, ο σταφυλόκοκκος, σαλμονέλα, candida και το ελικοβακτήριο. Μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία και τη διαχείριση διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μαγιά λοιμώξεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού. L. acidophilus μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα γιαούρτια, κεφίρ, καλλιεργούνται λαχανικά και σκόνη ή κάψουλα προβιοτικά.

Lactobacillus Plantarum

Παράγει γαλακτικό οξύ και χρησιμοποιείται συχνά ως ένα ασφαλές συντηρητικό τροφίμων . Υπάρχουν αρκετά στελέχη του L. plantarum που προσφέρουν οφέλη – όπως την επένδυση και την υπεράσπιση του παχέος εντέρου , ανακούφιση από τη διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά , η μείωση της φούσκωμα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου , βελτίωση της κατάστασης του βλεννογόνου και την ελάττωση της φλεγμονής του βλεννογόνου. Μπορεί να βρεθεί στα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και τα προβιοτικά ροφήματα , κάψουλες ή σκόνες.

Lactobacillus Rhamnosus

Κατοικεί στο βλεννογόνο μεμβράνη των εντέρων και καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια και μειώνει την ανάπτυξη και επιπτώσεις των καρκινογόνων ενώσεων. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, τη θεραπεία της διάρροιας και θεραπεία εντερικών προβλημάτων που συνδέονται με αντιβιοτικά. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση ασθενειών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και η νόσος του Crohn.

Lactobacillus Casei

Βρίσκεται στο ανθρώπινο στόμα και τα έντερα. Μπορεί να επιβιώσει καθώς ταξιδεύει μέσω του εντερικού σωλήνα. Τα οφέλη του, μπορεί να περιλαμβάνουν τη θεραπεία για τη διάρροια, καθώς και την ανακούφιση από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά γιαούρτια, τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και τυριά και φυσικά ζύμωση πράσινες ελιές και τα τουρσιά. Τα τρόφιμα διατηρημένα με ξίδι καταστρέφουν το Lactobacillus Casei και δεν μπορούν να θεωρηθούν καλές πηγές.

Lactobacillus Salivarius

Κατοικεί στο λεπτό έντερο και τα ανθρώπινα στόματα. Μαζί με την προστασία του οργανισμού από επιβλαβή βακτήρια, μπορεί επίσης να μειώσει την κακή αναπνοή και πληγές στο στόμα, και να μειώσει τη συχνότητα της αιμορραγίας των ούλων και την φθορά των δοντιών. Επιπλέον, παράγει βιταμίνη Β, το γαλακτικό οξύ και ένζυμα.

Lactobacillus Bulgaricus

Ζει σε όλη την εντερική οδό. Παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη που καταπολεμά την εισβολή ιών παρεμποδίζοντας την αντιγραφή. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη και διάρροια. Μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα γιαούρτια. (src)


Παρακάτω βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες πηγές φυσικών προβιοτικών που μπορείτε να προσλάβετε για να διαφυλάξετε τη λειτουργία του έντερου σας.

Γιαούρτι

Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα. Παρόλο που τα περισσότερα γιαούρτια είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικά.

Ορισμένα προϊόντα υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, η οποία συνήθως σκοτώνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά ενεργά βακτήρια οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα για τη φράση “ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης” (ENG live cultures / CZ zrání mléka v obalu). Σημαντικό επίσης είναι, να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

Για να διαπιστώσετε αν ένα συγκεκριμένο γιαούρτι έχει lactobacillus acidophilus, ελέγξτε την ετικέτα του συστατικού. Τα βακτήρια πρέπει να αναφέρονται. sample

ref – Greek yogurt status in United States

ref – Which brands of yogurt have live active cultures?

Η μαύρη σοκολάτα

Είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βρεθεί ότι εκτός από προβιοτικά, περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο. Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα ζυμωμένο φαγητό.

Για να αποκομίσει κάποιος σημαντικό όφελος, συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.

Ο αρακάς

Προβιοτικά στον αρακά; Ιάπωνες ερευνητές λένε ότι υπάρχουν!

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά, σαλάτες και ομελέτες.

Το ξινολάχανο

Όταν δεν είναι παστεριωμένο, το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus , τα οποία και προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Σημαντικό είναι να εξετάσετε την ετικέτα προτού να αγοράσετε κάποιο, καθώς πολλά μιμούνται απλά την ίδια διακριτική ξινή γεύση που παράγεται παραδοσιακά από το ζυμωμένο γαλακτικό οξύ με τη χρήση ξυδιού και δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα ευεργετικά βακτήρια.

Το κρασί και η μπύρα

Τα ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί παρέχουν πραγματικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Οι βιταμίνες από το σιτάρι του κριθαριού που παράγεται από τη ζύμωση επιβιώνουν από τη διαδικασία ζύμωσης και φιλτραρίσματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να μειώσουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Από την άλλη,το κρασί έχει βρεθεί ότι είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελιές

Οι ελιές που υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι περιέχουν προβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οξέα που παράγονται από τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που απαντώνται φυσικά στην ελιά, δίνουν στους μικρούς αυτούς καρπούς τη χαρακτηριστική γεύση τους.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες λόγοι που καθιστούν την ελιά το απόλυτο υπερτρόφιμο της Μεσογείου.

Το κεφίρ

Παρόλο που το γαλακτοκομικό αυτό ρόφημα μοιάζει με το γιαούρτι, αν έχετε μια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφίρ εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης σε ποσοστό που ανέρχεται τουλάχιστον στο 70%.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο για το κεφίρ, είναι ότι τα βακτηρίδια του αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, γεγονός που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες στο να αποδώσουν τα θεραπευτικά τους οφέλη στο έντερο.

Οι πίκλες

Οι πίκλες είναι ακόμα μια κλασική επιλογή ζυμωμένου λαχανικού. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλες οι πίκλες δεν περιέχουν προβιοτικά καθώς η διαδικασία της παστερίωσης εξουδετερώνει τα φιλικά βακτήρια.

Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε τις δικές σας πίκλες στο σπίτι χρησιμοποιώντας απλά αλάτι και νερό!

Το μίσο

Το Μίσο, είναι μία πάστα που δημιουργείται από τη ζύμωση της σόγιας με ειδικούς μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσουν λακτοβάκιλους και ένζυμα τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υποστηρικτικά για την πεπτική διαδικασία και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Σαν πρωτεΐνη είναι πλήρης επειδή προέρχεται από σόγια (που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα) και διεγείρει το πεπτικό σύστημα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλών καρκίνων.

Τα μαλακά ωριμασμένα τυριά

Πολλά τυριά δημιουργούνται με ζύμωση, αλλά δεν περιέχουν και προβιοτικά. Τα ωριμασμένα- μαλακά τυριά-όπως το τσένταρ , το γκούντα και η παρμεζάνα είναι οι μόνοι τύποι τυριών που διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν.

Τα τυριά αυτά παράγονται αρχικά με την προσθήκη βακτηριακής καλλιέργειας γαλακτικού οξέος στο γάλα, το οποίο σχηματίζει γαλακτικό οξύ και σχηματίζει τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Όσο περισσότερο ωριμάζει το τυρί, τόσο πιο ωφέλιμα είναι και τα βακτήρια για το έντερο. (src)


Λακτόζη και Lactobacillus Acidophilus

Η λακτόζη σχηματίζεται από γαλακτόζη και γλυκόζη. Είναι η χημική ονομασία της ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου γάλακτος. Επίσης ονομάζεται σάκχαρο του γάλακτος και δεν βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη τροφή. Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί απευθείας από τον οργανισμό. Γι’αυτό το έντερο εκκρίνει το ένζυμο λακτάση, που διασπά το μόριο της λακτόζης στα δύο, απλά σάκχαρα γαλακτόζη και γλυκόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Άμα έχετε δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παραγετε λακτάση που είναι το ένζυμο για την πέψη της λακτόζης.

➜ Lactobacillus Acidophilus είναι ένα στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη και είναι μη παθογόνο (δεν υπάρχει κίνδυνος στην υγεία). Οι παραγωγοί για να παράγουν γιαούρτι με 0% λακτόζη, καλλιεργούν Lactobacillus και άλλα παρόμοια βακτηριακά στελέχη στο γάλα. Τα βακτηρίδια διασπούν τη λακτόζη, παράγοντας οξύ στη διαδικασία. Αυτό δίνει στο γιαούρτι μια κρεμώδη υφή του και ξινή γεύση. Απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης από το γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε το γιαούρτι ακόμη και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. (src)


ref – Health & Cleansing Programs

ref – Philosophical Vegan

ref – Vapers and non-smokers have the same flourishing gut flora   ref2

By: |29/05/2018|categories: /